Voorbeeldgedrag

We komen op de wereld en weten niks, kunnen niks en moeten alles dus nog leren.

We leren van anderen...van onze ouders in eerste instantie

De rol van ouders is daarom ook zo belangrijk. Hoe jij als ouder om gaat met anderen zal de basis van je kind zijn.

In mijn praktijk kom ik veel kinderen tegen die, ook met goede basis, net wat extra hulp hierbij nodig hebben. Ik leer kinderen op een assertieve manier op te komen voor zichzelf. Opkomen voor de eigen grenzen maar ook rekeninghoudend met de grenzen van een ander. In dit traject worden de ouders ook meegenomen.  Ouders spelen een essentiele rol. Want hoe kan een kind meer zelfvertrouwen krijgen als er, goed bedoeld!, alles voor het kind gedaan wordt (o, kom maar dat doe ik wel even voor je!)

De boodschap die je als ouder geeft is: Jij kunt het niet (zo goed)  Of wat moet het kind doen als er thuis gezegd wordt "Sla er toch gewoon bovenop!" als ik ze juist leer te kiezen voor een reactie die duidelijk is maar geen tegenreactie uitlokt?

De samenwerking in zo'n traject is er belangrijk

En dan lees je de krant......ik ben er stil van; 500 km van ons vandaan staat de wereld in brand.

Wat wordt de basis van onze kinderen?  Hoe geloofwaardig zijn onze woorden "je moet rekening houden met de grenzen van jezelf én een ander als er zoveel geweld om ons heen is?"

Toch denk ik dat we vol moeten houden! Want ik geloof zeker dat dit de enige juiste manier is....

 

Vandaag komt Sinterklaas in Nederland aan. Een beetje dubbel 

Vanmorgen las ik ook een stukje van Jochem Myjer en mooier kan ik het niet verwoorden:

"Zullen we de kinderen vandaag alsjeblieft nog even laten geloven dat de wereld niet zo verrot en gevaarlijk is? Zullen we de kinderen, die net als wij nooit zullen begrijpen dat je uit geloofsovertuiging onschuldige mensen afslacht, nog even laten geloven dat deze wereld ook nog onschuldig mooi kan zijn? 
Zullen we alsjeblieft ons onschuldige kinderfeest vandaag niet laten verpesten door ruzie te maken? Zullen we vandaag uit respect voor gisteren even alle zwaarden begraven en de discussie op een andere dag zinvol voortzetten? 
Zullen we onze kinderen vandaag even laten geloven dat er daadwerkelijk een lieve oude meneer uit Spanje komt die ze gratis kadootjes en pepernoten geeft? 
Al is het maar om heel even uit deze zieke werkelijkheid te vluchten. "

Posted by:

Share:

Praktijk SamSam Geregistreerd trainer Stichting omgaan met pesten 013-5907114