de kracht van Pippi

De meeste mensen die mij niet van kleins af aan kennen, kunnen zich nauwelijks voorstellen dat ik vroeger een heel stil en onzeker meisje was.  Ik had al snel het idee dat ik iets niet kon en durfde dan ook eigenlijk niet om hulp te vragen.

Thuis wist ik me prima te redden tussen een oude en jongere broer, en ook met vriendinnetjes ging het prima….maar in een minder veilige omgeving verloor ik veel van mijn zelfvertrouwen.

 

1782309_792839524105673_6791547085484695600_o.jpg

rapport overgang kleuterschool/1e klas

 

Tijdens mijn basisschool periode keek ik, net als de iedereen van mijn leeftijd, naar de televisie. Ik vond veel dingen leuk maar ik had toch wel een zwak voor Pippi Langkous.

Ik vond haar zo stoer. Alles wat ik niet durfde deed zij zomaar!

Pippi was een heldin.. avontuurlijk , Brutaal, sterk, betrouwbaar en grappig.

Nu jaren later heb ik nog steeds een zwak voor diezelfde Pippi…er zit meer achter de grappige creatie van Astrid Lingren.

Wat valt er dan zoal te leren van het meisje dat voor niemand bang is?

 

* anders zijn is zo gek nog niet!

Pippi vindt het geen enkel probleem dat mensen vreemd kijken naar haar sproeten, peenkleurige vlechten en haar enorme schoenen. Het is juist spannend om anders te zijn en een kleurrijk leven te leiden.

* neem niet alles zomaar aan

Met haar en tegendraadsheid weet Pippi de benauwende regeltjes van de volwassenen te omzeilen of om zeep te helpen. Liever maakt ze haar eigen afspraken, die ze onderbouwt met een ijzersterke kinderlogica. Zo slaapt Pippi met haar grote schoenen op haar kussen. “Dat doen ze in Guatemala, dat is de enige manier om te slapen”, zegt ze. Pippi gaat af op haar eigen gevoel en denkt niet na over wat andere mensen er wel niet van zouden vinden.

* Richt je leven in naar je eigen zin

Voortdurend wil ze ontdekken wat ze kan en wat ze nog kan leren. Daarbij ziet ze overal kansen en probeert ze overal het beste van te maken. Zo is er iedere dag een nieuw avontuur. Want in Villa Kakelbont is niets verboden en niets onmogelijk. Als ze zin heeft om zich uitbundig te verkleden of om op reis te gaan, dan doet ze dat gewoon.

* Zorg goed voor jezelf  ..en voor je vrienden

Pippi woont alleen met haar paard en aapje en kan zich volledig zelf redden. Ze komt er rond voor uit als ze iets niet wil. Ze is overtuigd van haar eigen kracht en blijft trouw aan zichzelf. Pippi heeft een hart van goud en weet ook wat haar vrienden nodig hebben. Zo geeft ze Tommy en Annika elk een cadeau uit haar schatkist, dat precies past bij hun geheime wensen.

 * Maak je eigen niet druk!

Pippi heeft nooit haast en maakt zich nooit druk over de toekomst. Ze leeft van dag tot dag en kijkt wel wat er komt. Ze zit in een boom, ligt in haar hangmat en maakt zich geen zorgen.

 *Leef met Lef.

Wat kan er nu echt fout gaan als je oog in oog staat met een piraat?

 * Gebruik je fantasie

Al met al woont Pippi alleen en is ze soms eenzaam. Dat is wèl een echt probleem, maar zelfs daar heeft ze een oplossing voor. Zo zegt ze op een dag ook wel eens post te willen. Ze schrijft een brief aan zichzelf en leest die vervolgens vol verbazing voor. Ook liegt Pippi Langkous er op los en schaamt zich daar niet voor. Hoe sterker het verhaal, hoe meer lol.

 864x486.jpg

Mensen vragen mij wel eens of ik vroeger zelf gepest ben. Gelukkig is dit niet structureel gebeurd. Wel was ik, als ik nu terugkijk, een potentieel slachtoffer van pesten!

In de loop van de jaren heb ik meer zelfvertrouwen ontwikkeld en kan ik prima voor mezelf opkomen. Omdat ik weet hoe het is om onzeker te zijn vind ik het ook heel mooi dat ik nu door mijn ervaring en de nodige opleidingen in staat ben anderen te helpen ….en Pippi is en blijft voor mij toch altijd wel een heldin

 

 

 

Posted by:

Share:

Praktijk SamSam Geregistreerd trainer Stichting omgaan met pesten 013-5907114